Musträstas tõi Mats Kangurile fotokonkursil esikoha

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esikoht kategoorias «Lapsed – loomapildid».
Esikoht kategoorias «Lapsed – loomapildid». Foto: Karl Eik Rebane

Loodusfotode konkursil 11 000 foto ja 1400 autori seast esimeseks tõusnud fotograaf Mats Kangur eelistab kire­vate liikide asemel pildistada tavalisi loomi neile omases keskkonnas.


«Selle 11 000 seast on suur hulk selliseid, mille inimesed ilma enesekriitikata saadavad, siis on suur hulk tõesti tugevaid pilte ning esikohaväärilisi on vähemalt paarkümmend – see oli minu kord võita,» lausus Kangur. Ta tunnistas, et kogub end suurest tunnustusest siiani.



Kangurile tõi võidu pildile tabatud musträstas. «Mul oli ikka hea meel, kui ta purki sain,» tunnistas ta. «Lind on omas elemendis, hommikune varajane aeg, hämarik.»



Foto sai pildistatud ligi viie-kuue meetri kauguselt varjest, kus Kangur söödab tihaseid ja paneb rähnidele pekki.



«Varje võimaldab jälgida linde pingevabalt, lind on loomulik ja ta ei tegele ohuanalüüsiga,» rääkis ta. «Minust nähakse ainult puitseina.»



Kangur on loodusfotoga tegelnud 15 aastat ning enim eelistab ta pildistada liikuvaid linde-loomi.



«Ma pole mitte niivõrd loodusfotograaf kui looduse jälgija ning sõber,» lausus maal üles kasvanud mees. «Minu mängumaa oli metsas puude all ja põldude peal, lihtsalt tulin mingil ajal linna kooli ja ostsin võimsa teleobjektiivi.»



Kanguri sõnul jätab ta siiski vahel loodusesse minnes fotoaparaadi koju. «Tihti võib kaamera osutuda sirmiks või ribikardinaks, nii et loodust vaadatakse ainult läbi selle ja numbrite,» rääkis ta.



Et kokku osales viiekohaline arv pilte, tunnistas žürii esimees Rein Maran, et tööd oli kuhjaga. «Kui esimeses voorus tõstis pildi kaitseks üks žürii liige käe, siis läks see järgmisse,» rääkis ta.



Teises voorus oli vaja juba kahte poolthäält ning suuremaks diskussiooniks läks alles siis, kui igasse kategooriasse jäi vaid väike arv fotosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles