Nädalavahetusel läheb külmaks ja lumi tuleb maha

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumesadu.
Lumesadu. Foto: Meelis Meilbaum

Kui nädala esimestel päevadel püsivad õues veel plusskraadid, siis alates reedest ootab meid ees järsk ilmamuutus ning nädalavahetus tuleb lumine ja külm.

Homme ja ülehomme valitseb ilma madalrõhulohk, mis toob kaasa sooja ja niisket õhku, öösiti võib sadada lörtsi. Homme sajab suisa tihedat vihma, idapoolsetes maakondades rohkelt lörtsi. Õhutemperatuur on 0..+5 kraadi, teatab KAURi ilmateenistus nädala prognoosis.

Neljapäeva õhtul jõuab aga Taani väinade kohale võrdlemisi aktiivne madalrõhkkond, mis liigub reede öösel üle Läänemere. Tuul tugevneb, alates Edela-Eestist läheb sajule. Sajab nii vihma kui lörtsi.

Reede hommikuks laieneb sadu üle Eesti ja muutub intensiivseks. Päeval liigub tsükloni kese tõenäoliselt üle Lõuna-Eesti, katab kogu territooriumi tihedate sajupilvedega. Põhiliselt sajab lörtsi, ennelõunal veel ka vihma. Tuul puhub Lõuna-Eestis edelast, Põhja-Eestis pöördub kirdesse ja tugevneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+5 kraadi.

Reede pärastlõunal hakkab õhutemperatuur Põhja-Eestist alates kiiresti langema ja on õhtul juba valdavalt alla 0 kraadi.

Ilmateenistus hoiatab, et kiire ilmamuutus muudab teed libedaks ja liiklusolud keeruliseks!

Laupäeva öösel sajab meil eemalduva madalrõhkkonna järel lund. Puhub tugev põhja- ja kirdetuul, puhangud ulatuvad 15, põhjarannikul 18 m/s. Päeval tugevneb põhjapoolse kõrgrõhkkonna mõju. Siin-seal sajab lund, sadusid on hõredamalt ja need on nõrgad. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -1..-6 kraadi, Ida-Eestis võib -10 kraadini langeda.

Pühapäeva öö ja ennelõuna tulevad kõrgrõhkkonna servas suurema sajuta. Öösel puhub mõõdukas loodetuul. Külma on 6-11 kraadi, pole välistatud, et Ida-Eestis langeb veel paar-kolm kraadi madalamale.

Päeval läheneb madalrõhulohk ning toob Lääne- ja Edela-Eestisse veidi lund. Õhutemperatuur on -2..-8 kraadi.

Külmaks jääb ilm pärast nädalavahetustki. Ööl vastu esmaspäeva võib õhutemperatuur langeda -8..-13 kraadini, päeval tõuseb Lääne- ja Loode-Eestis 0..-5 kraadini. Kesk- ja Ida-Eestis jäävad valitsema külmakraadid, 4-9 kraadi.

Sarnast prognoosi pakuvad välja ka maailma teised ilmaportaalid. Näiteks Norra ilmaportaal yr.no ennustab, et sajud algavad juba reedel, Tallinnasse lubab portaal laupäevaks -6 ja pühapäevaks -5 kraadi, Narvasse vastavalt -8 ja -9 kraadi, Tartusse -6 ja -7 kraadi.

Accuweather.com lubab samuti, et laupäeval sajab Tallinnas lund ja külma on 5-7 kraadi, pühapäevaks ennustatakse külmakraade -1 päeval ja -10 öösel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles