Oodata on traditsioonilist jaaniilma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme ilmajaama prognoositud ilm jaanilaupäevaks.
Kolme ilmajaama prognoositud ilm jaanilaupäevaks. Foto: EMHI / Gismeteo.ru / yr.no

Ilmajaama prognooside järgi tuleb selgi aastal tüüpiline Eesti jaaniilm – päeval sajab korralikult vihma ning sabinad võivad järele jääda alles päris õhtul.

«Arvutuste järgi ütlevad kõik mudelid, et üsna tugev sadu on tulemas – hakkab ta saartelt hommikul pihta ja kiiresti levib mandrile, aga kus ta kõige tugevam on, seda me enne ei tea, kui ta kohal on,» ütles EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain.

Mudelite järgi peaks sadu hakkama umbes kella 5-6 paiku Sõrve otsast pihta, kella 12ks jõuab aga mandrile juba igale pool. «Päeval sajab ikka kohe korralikult.»

«Osa arvutusi annab, et Lääne-Eestis on sadu tugevam, teised jälle, et jõuab ka ida poole. Ilmselt tuleb vihm koos äikesega,» ütles Merilain.

Kui äikese külm front on Eestist üle läinud, hakkab läänepool ilm selginema. Tänastel andmetel võiks jaaniõhtu pärast kella 20 olla kõige ilusam saartel, aga loomulikult me ei määra ilma,» lisas sünoptik.

Jaanipäeval ehk reedel jääb madalrõhkkond Soome kohale ja läheb edasi põhja poole ning hakkab nõrgenema. «Aga see tähendab just niisugust ilma, nagu meil täna on – kord paistab päike, sealsamas tuleb niisugune äge vihmasabin, äike ja rahe. Samuti jahe ja ebapüsiv tsükloni tagala ilm,» kirjeldas Merilain.

Suurema sooja tulekut praegu veel sünoptikutele kätte ei paista, ent mudelite järgi on lootus, et pärast jaanipäeva hakkab siiski kuivemaks minema. «Ja kui päike paistab, on ikka meeldiv. Aga sinna on nii mitu päeva aega ja praegu pole üldsegi püsiv... aga meie suvi ongi selline. Kui stabiilset kõrgrõhuala pole, siis meie suvi ongi niisugune,» meenutas Merilain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles