Ornitoloogid nägid Harjumaal kanada kurge

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harjumaal Kiia külas nägid ornitoloogid esmakordselt Eestis kanada kurge. Võrreldes sookurgedega on lind oluliselt väiksem.
Harjumaal Kiia külas nägid ornitoloogid esmakordselt Eestis kanada kurge. Võrreldes sookurgedega on lind oluliselt väiksem. Foto: Ranno Puumets/Estbirding.ee

Täna õhtupoolikul õnnestus ornitoloogidel näha esmakordselt Eesti territooriumil kanada kurge (Grus canadensis). Seda linnuliiki on terves Euroopas nähtud vaid mõned üksikud korrad.

Linnutundjaid juhatasid haruldust otsima Soome kolleegid, kes märkasid lindu eile õhtupoolikul Espoo kandis, rääkis Eesti Linnuharulduste Komisjoni esimees Margus Ots.

Ornitoloogid jälgisid, kuidas lind koos sookurgedega Porkkala neemest Ida pool merele lendas ning teavitasid nähtust eestlasi. Soome kolleegide hinnangul lendas kurgedeparv Tallinna-Paldiski suunas.

Täna olidki ornitoloogid Harjumaal hommikust saati valmis, et ehk õnnestub haruldust ka meie maal näha. Täna kella 17 paiku läkski see lõpuks korda.

Keila ja Tallinna vahel Kiia küla põldudel hakkas kanada kurg silma Ranno Puumetsale.

Kanada kurg on Põhja-Ameerika linnuliik, üle ookeani on neid lennanud väga vähe. Ta on meie sookurest väiksem ja hallim. Iseloomulik on punane laik tema otsaesisel ja pealael, kirjeldas Ots. Sulelise põseala on valge.

Varem on Euroopa ornitoloogid seda lindu märganud üksnes Briti saartel, Prantsusmaal ja Hollandis.

Täna Harjumaal nähtud suleline registreeriti kui 382. Eestis nähtud linnuliik.

Fotot Kiial nähtud linnust näeb Estbirdingu galeriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles