Viljakasvataja palkas kaitseks lindude eest põlluvahi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil sajad valgepõsk-lagled sügisese Matsalu rahvuspargi luhal.
Pildil sajad valgepõsk-lagled sügisese Matsalu rahvuspargi luhal. Foto: Kaarel Kaisel

Läänemaa viljakasvatajad on kevadeti ja sügiseti hädas lindudega, kes lähevad pahatihti nende põldudel maiustamisega liiale ja nii palkas üks neist koguni põlluvahi.

Praegu on taas käes aeg, mil rändlinnud koguvad lõunasse lendamiseks jõudu ja teevad seda kohati põllumeeste arvelt, vahendab ERR Uudised.

Kütt Arvi Jammer vaatab binokliga põldu ja kui näeb madallennul maanduvaid valgepõsk-laglesid, hanesid või sookurgi, paneb püssi palge ning lajatab paugu õhku – sellisel reidil käib ta Martna kandi põldudel nii hommikul kui ka õhtul, et peletada eemale väikseid orasetaimi ihaldavaid linde.

«Nüüd olen sel aastal palganud endale inimese, kes viibib alati hommikuti ja õhtuti põllu peal ja hirmutab neid linde küll füüsiliselt, küll püssi paugutades ja oma kohalolekuga,» rääkis viljakasvataja, Reinu-Einari OÜ omanik Einar Pärnpuu.

Pärnpuu kasutab põldudel ka hirmutisi, kuid kõige paremini aitab küti kohalolek ja paugutamine, kusjuures küti palkamine tasub end kokkuvõttes ära, sest lindude tekitatud kahju on suur – näiteks mullu õgisid sulelised tema põllul paari päevaga ära enam kui 300 000 krooni väärtuses talirapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles