Piltuudis: Läänemaal kattus maa rahevaibaga

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eliis Salm

Läänemaal Vatlas sadas laupäeval maha korralik rahevaip, mis ei olnud täielikult kadunud veel eilsekski. Jõhvis aga sadas lörtsi.

«Õhutemperatuur oli samal ajal umbes 6 kraadi ja eks see mass alustas üsna kiiresti ka sulamist, tekitades paksu uduloori,» rääkis Postimees.ee lugeja Eliis Salm. Ta ei osanud öelda, kui kiiresti maa uuesti mustaks muutus, kuid ilm.ee portaali andmetel oli valgeid laike sealkandis ka veel pühapäeval.

Külli Loodla Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ilmavaatluste osakonnast ütles Postimees.ee’le, et Läänemaal tahkeid sademeid ei fikseeritud. Küll sadas eile lörtsi Jõhvis. Täna ei ole lörtsi üheski ilmajaamas fikseeritud.

Alanud nädalal on peamine ilmakujundaja Ida-Euroopas püsiva madalrõhuala tagala. Sageli sajab hoovihma ja põhjakaarte tuul tugevneb ajuti. Nädala lõpul levib kõrgrõhuala Lääne-Euroopast Kesk-Euroopasse ja selle hari liigub üle Eesti. Eestis sajud lakkavad, kuid selged ööd on külmad.

Teisipäeval liigub üle Eesti ja Soome madalrõhulohk, milles kujuneb uus tsüklon. Sajab vihma. Tuul on öösel lõunakaarest, päeval läänekaarest. Õhutemperatuur on 6...11°C.

Kolmapäeval liigub tsüklon Valge mere kohalt Barentsi merele. Selle tagalas sajab kohati hoovihma. Tuul on läänekaarest. Öösel on 0...+6, päeval 7..11°C.

Neljapäeval määrab ilma Venemaal süvenenud madalrõhuala tagala. Öösel sajab kohati, päeval on vihmahoogusid rohkesti, sadada võib ka lörtsi. Põhjakaare tuul tugevneb. Öösel on -1..+7, päeval 6...9°C.

Reedel tsüklon Venemaal kaugeneb itta ja samas tugevneb Kesk-Euroopas kõrgrõhuala. Sajuvõimalus kahaneb. Põhjatuul nõrgeneb pikkamööda. Õhutemperatuur on öösel 0...+7, päeval 4...8°C.

Laupäeval määrab Eestis ilma Kesk-Euroopast lõuna poole nihkuva kõrgrõhkkonna hari. Tuleb sajuta ja vaikse tuulega ilm. Öösel langeb õhutemperatuur sisemaal -3..+2-ni, rannikul võib olla kuni +6°C, päeval tuleb 5...10°C.

Pühapäeval kõrgrõhuala Kesk-Euroopas nõrgeneb ja taandub Venemaale. Läänest lähenevate tsüklonite survel pöördub õhuvool taas edelasse. Saju tõenäosus on väike. Öösel on 0...+7, päeval 7..11°C.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles