TV3: ümarmudil sööb Tallinna lahest lesta välja

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümarmudil.
Ümarmudil. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Viimasel ajal kurdavad kalamehed, et Tallinna lahte on tekkinud uus, inetu välimusega eksootiline kalaliik nimega ümarmudil, kes ohustab kohalikke kalu, näiteks lesta.

«Seitsmeste uudistega» rääkinud kalamehe väitel müüakse seda kala Keskturul ja söögiks sobib see päris hästi.

Uus liik pärineb Kaspia ja Musta mere piirkonnast, mis on siia jõudnud tõenäoliselt laevade ballastveega. Paraku kujutab uustulnuk endast ohtu meile peamistele söögikaladele, näiteks lestale.

Ihtüoloog Reedik Eschbaum selgitas, et mudil toitub teiste kalade marjast ja maimudest ning sööb ära lesta ja emakala toidu. Seda, et tänavu Tallinna lahes lesta ei olnud, kinnitasid ka intervjueeritud kalamehed ning tõid põhjusena välja just mudila arvukused. Ka soomlased on tänavu välja püüdnud tervelt tonni mudilat, mis näitab, et liik on siin, et jääda.

«Teda välja püüda või Läänemerest ära kaotada ei ole võimalik,» rääkis Eschbaum. «See näitab, et ta on siin kohanenud. Esialgu on ta ilmselt siin Muuga lahes, aga suure tõenäosusega varsti ka mujal.»

Eschbaumi sõnul paljunevat mudil kiiresti, viis-kuus korda aastas ja marja kooruvusprotsent olevat väga hea. Lisaks sellele võib võõrliik end peagi sisse seada ka meie mageveekogudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles