Tavatult soe sügis meelitas võililled ja õunapuud õitsele

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pehme sügisilm mõjus taimedele nii turgutavalt, et õitsema on hakanud võililled, näsiniined ja mõni õunapuugi. November peaks jätkuma suhteliselt soojal lainel, kuid talve kohta on esialgu veel raske midagi kindlat öelda.
 

«Tartus on alates 1865. aastast olnud soojem kui tänavu ainult kahekümne üheksal aastal,» iseloomustas klimatoloog Ain Kallis praegust ilma, lisades, et viimati oli peaaegu samasugune sügis 2008. aastal.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel oli tänavuse oktoobri keskmine õhutemperatuur 6,9–10,5 kraadi, samas kui aasta varem oli see 3,3–7,3 kraadi.

Kured pole veel lahkunud

«Nagu sügiseti alati, oli ka see oktoober kõige soojem saartel,» rääkis Kallis. «Saartel oli paar kraadi soojem kui keskmine kuutemperatuur mandril, sest meri on soojem kui manner.»

Kas soe sügis võib tähendada ka seda, et talv tuleb pehme? «Seda ei oska keegi öelda, sest mitmel korral on isegi november veel pehme olnud ja selle järel on tulnud päris karm jaanuar,» vastas Kallis. «Meie kliima on importilmadega, sellepärast ei oska kunagi täpselt arvata, mis ta edaspidi võib tuua.»

Kallis rääkis, et praegu paistab november jätkuvat soojal lainel ning mitmed suured ilmateenistused ennustavad, et talv võib tulla pehmepoolne.

«Aga Venemaa ilmateenistus ütleb, et see on täiesti tavaline talv,» nentis Kallis. «See tähendab, et pole ilmselt mitte nii pehme, nagu on kümmekond aastat olnud, vaid pakastega, nagu ta keskmiselt meie kandis olema peaks.»

Kallis rääkis, et vihma on sel sügisel alla sadanud suhteliselt keskmiselt. «Tartu kandis on oktoobris olnud kõige vähem, aga Eestis on praegu olnud keskmiselt 80 protsenti keskmiste sademete hulgast,» ütles ta. «Tähendab, et on veidi kuivemapoolne. Seda on ka teised inimesed märganud, et Lõuna-Eestis on kaevudes vesi tunduvalt madalam, kui ta tavaliselt peaks olema.»

Kallis ütles, et ilmselt on head ilmad põhjustanud ka selle, et kured ei ole veel ära läinud. «Kui kured ära lähevad, siis on kurjad ilmad. Praegu on mitmel pool veel sookurgesid põldudel nähtud,» sõnas ta. «Loodus näitab, et see asi veel hull ei ole.»

Nii on ka mõned taimed läinud uuele ringile ja elavad kui kevadel. «Näiteks minu suvekodus Põlvamaal õitsesid alles hiljuti õunapuud uuesti, nagu oleks kevad tagasi tulnud,» rääkis Kallis. «Ja kukeseeni on veel vabalt metsadest saada. Rootsis olevat isegi maasikad õites.»

Külmakahjustuse oht

Tallinna botaanikaaia metoodik Urmas Laansoo märkis samuti, et mõned taimed, mis muidu õitsevad kevadel, on sügisel uuesti õitsele läinud.

«Näiteks näsiniin on aprilli-maikuus kevadine õitseja, aga botaanikaaias puhkes ta uuesti sügisel õide,» rääkis Laansoo. «Ja võililli on praegu päris palju.» On väga ebatavaline, et ka moon idamagun praegu õitseb, ning samuti muidu mais õitsev priimula.

Laansoo lisas, et praegu õitsevad veel põispõõsad. Kui oleks juba külmad, nagu on mõnel aastal novembris, siis Laansoo sõnul sellist asja näha ei saaks.

«Kuigi Tallinnas on olnud nõrka öökülma, siis mere ääres botaanikaaias mitte,» ütles Laansoo. «Öökülm lõpetab kindlasti paljude taimede õitsemise.» Ta selgitas, et külm võtab õied ära, vilju neist enam ei arene ja siis hakkavad taimed talvituma.

«Kui pungad on puhkenud, siis see väga hea ei ole. Noored võrsed saavad külmakahjustusi,» sõnas Laansoo. «Kuid enamasti midagi väga hullu siiski  ei juhtu. Looduslikud taimed on ju olnud tuhandeid aastaid ja kõikvõimalikke aegu näinud.»

Laansoo rõhutas, et sügisesed õitsemised ei ole midagi erilist. Peaaegu igal aastal on tulnud teateid, et siin-seal on sügisel nähtud õitsemas kullerkuppu, varsakapja või sinilille. «Lisaks on ka selliseid taimi, mis õitsevadki sügisel väga kaua, kui ei ole tugevaid öökülmasid. Näiteks raudrohi on selline taim,» ütles Laansoo.

Temperatuurid

Kuu keskmine õhutemperatuur oktoobris

2008  7,7–10,6 °C

2009  3,7–7,1 °C

2010  3,3–7,3 °C

2011  6,9–10,5 °C

Allikas: EMHI

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles