Talv võttis võimu üle

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse talve ilmaolud meenutavad esialgu pigem sügist.
Tänavuse talve ilmaolud meenutavad esialgu pigem sügist. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna kell 7.29 lõppes astronoomiline sügis ja algas talv. Astronoomilise talve saabumist tähistati Otepääl.

Täna  varahommikul kell 7 algas paintballi lahing Otepää Linnamäel, kus Otepää võitleb talvepealinna tiitli eest sügispealinna Narva ja Tallinnaga, keda toetab kevadpealinn Türi.  Otepääl on tööle hakanud ka lumekahurid ning Tehvandi Spodikeskuse 1km suusarada ootab suusatajaid.

Kalendritalv ehk astronoomiline talv algab Eestis talvisel pööripäeval, kui päev on lühim ja öö pikim. Meteoroloogiline talv algab, kui keskmine päevane õhutemperatuur langeb alla kümne miinuskraadi.

Talvine pööripäev ehk talvine päikeseseisak on ööpäev iga aasta 21. või 22. detsembril, millal on põhjapoolkeral lühim päev ja pikim öö, lõunapoolkeral aga pikim päev ja lühim öö.

Päike asub seniidis lõunapöörijoone kohal. Põhjapooluselt põhjapolaarjooneni on polaaröö ja lõunapooluselt lõunapolaarjooneni on polaarpäev.

Talvisel pööripäeval on Päike seniidis lõunapöörijoone kohal. See on astronoomilise talve algus, põhjapoolkeral talve algus, lõunapoolkeral suve algus. Talvisest pööripäevast alates põhjapoolkeral päeva pikkus suureneb ja öö pikkus väheneb, aga lõunapoolkeral öö pikkus suureneb ja päeva pikkus väheneb.

Talviseks pööripäevaks nimetatakse ka suvist pööripäeva lõunapoolkeral.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles