Maalihked õgivad tasapisi Urvaste ürgorgu

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on maalihe Pärnu jõe kaldal
Pildil on maalihe Pärnu jõe kaldal Foto: Urmas Luik / Postimees

Maalihke tagajärjel paiskus ööl vastu esmaspäeva tonnide kaupa savikat pinnast Urvaste ürgoru kiriku juurde viivale sõiduteele.


Kohalikud on mures, sest legendaarne vaade kirikule muutub nõnda üha lamedamaks, kirjutab Võrumaa Teataja.

Millal täpselt maapind ürgorus liikuma hakkas, ei ole teada, kuid varahommikustel teelistel tuli savika pinnasega kaetud sõiduteel edasipääsuga kurja vaeva näha.

«Päris korralikult oli alla vajunud,» ütles Kirikuküla elanik Mariina Kõller. Tema sõnul on maalihke peapõhjus neli-viis aastat tagasi maantee serva rajatud nn eurokraav, mille kaevamisega muutus nõlv järsemaks. «Peaks olema selge, et kui mäe alumist külge süvendatakse, siis tuleb mägi selga,» ütles Kõller.

Urvaste vallavolikogu liikme Airi Hallik-Konnula andmeil toimus samas kandis maalihe ka 2005. aastal, peagi pärast seda, kui oli sisse aetud eurokraav ja teepervelt põõsad välja juuritud.

Hallik-Konnula sõnul on tegemist ajaloolise ­teega, millega inimestel ­seostuvad mälestused ja legendid. «Teed läbivad pulma- ja matuserongid ning see on ka Urvaste olulisim turismitee,» sõnas ta. Talvel kasutatakse orunõlva kelgu- ja suusamäena.

Lõuna teedekeskuse (endine teedevalitsus) direktori asetäitja Tasu Prangli sõnul on maalihete ärahoidmiseks mitmesuguseid võimalusi.

Kas Urvastes piisab teekraavi kinniajamisest või tuleb oru nõlva toestada, selgub Prangli sõnul hiljem. «Kindlasti võtame midagi ette,» lubas ta .

Urvaste ürgorg läbib valda kümne kilomeetri ulatuses loode-kagu suunas, kiriku juures on selle sügavus kuni 40 meetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles