Algas õgijate aasta

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaselg-õgija
Punaselg-õgija Foto: Veljo Runnel

Eesti Ornitoloogiaühing (EOÜ) jätkab aasta linnu valimise traditsiooni - alanud on punaselg- ja hallõgija aasta. Need linnuliigid on Eestis tavalised asukad, kuid laiema üldsuse seas ilmselt vähetuntud.

Õgijad on laululinnud, kes toituvad suurematest putukatest kuni väiksemate näriliste ja lindudeni.

Punaselg-õgijat võib meil vaadelda üksnes suvel, see Aafrikas talvituv rändlind naaseb meie aladele alles maikuus. Ta pesitseb kõikvõimalikes avatud ja poolavatud maastikes ning on meil väga tavaline haudelind.

Teist aasta lindu, hallõgijat, kohtab meil ka talvel. Neid talvitub siin umbes 500-600 isendit. Talveperioodil võib hallõgijaid näha eeskätt kultuurmaastikus, pesitsevad nad aga rabades.

Alates 1. jaanuarist on avatud Aasta lind 2010 koduleht aadressil www.eoy.ee/ogijad. Siit leiab lugemist ja pildimaterjali kõigi meil esinevate õgijate kohta, uudiseid aasta linnu tegevuste ja osalusvõimaluste  kohta ning vaadata ka Chintis Lundgreni joonisfilmi Hallõgija.

Õgija-aasta alguses keskendutaksegi rohkem hallõgijale ja oodatakse teateid selle liigi talvistest vaatlustest. Alanud aasta jooksul jätkub ettevõtmisi erinevatele huvilistele ning kaasatakse nii koolinoori kui loodusesõpru.

Aasta lind 2010 tegevusi rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles