Väinameres hakkas veetase taas tõusma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väinameres liikuvad laevad peavad sobima nii madalas vees liikumiseks kui jäämurdmiseks. Pildil Saaremaa Laevakompanii praam Scania.
Väinameres liikuvad laevad peavad sobima nii madalas vees liikumiseks kui jäämurdmiseks. Pildil Saaremaa Laevakompanii praam Scania. Foto: Küllike Rooväli.

Veetase hakkas Väinameres täna õhtul taas tõusma, miinimumtasemel oli meri kella 14-15 ajal pärastlõunal.

Tallinna Tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi andmetel oli mandril Rohuküla sadamas merevee tase kõige madalamal kell 15.05, kui merepind oli langenud 90,3 sentimeetrit keskmisest allapoole. Kella 17.40 ajal oli veetase 81 sentimeetrit keskmisest tasemest madalamal.

Hiiumaal Heltermaa sadamas oli veetase kõige madalamal kell 14.40 kui merepind asus 90,3 sentimeetrit allpool keskmist. Kell 17.40 oli Heltermaal veetase 78 sentimeetrit keskmisest madalam.

Läänemere idarannikult sundis vee taanduma pikka aega puhunud idakaarte tuuled, väga kõrge õhurõhk ja käre pakane, mis on jõgede voolu vähendanud.

Kõige madalamaks tasemeks on Väinameres mõõdetud 101 sentimeetrit alla keskmise 1959. aasta detsembris ja 125 sentimeetrit alla keskmise 1976. aasta oktoobris.

Täna hommikul katkes parvlaevaühendus mandri ja Hiiumaa vahel. Lisaks madalale veetasemele takistavad praamide liiklust väga rasked jääolud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles