Valge talve mustad varjud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnuks külmunud luiged Aegnal.
Surnuks külmunud luiged Aegnal. Foto: www.aegna.ee

Paari viimase päeva jooksul on Aegna saare püsielanikud saare lõuna- ja läänekaldalt leidnud ligi kolmkümmend surnud kühmnokkluike.

Osa neist lebavad otse kaldaäärsel, osa kaldaäärsel jääl, vahendas Aegna.ee.

Tänavune külm talv on oma kombitsad ka Aegnale sirutanud. Jää on erinevalt Eesti teistest piirkondadest siinkandis raske looma. Nii õnnestus veel läinud nädalavahetusel püsielanikel oma väikepaadiga mandril käia. Ent nüüdseks on saare kaldaäärsed sinna kandunud rüsijää tõttu valdavas osas kaanetunud, mis on niigi kurnatud luiged tõsiselt proovile pannud.

Püsielanikud olid tunnistajaks kuidas sadama lähistel üks luikedest paar päeva tagasi jõuetult liikumatuna lõpuks oma kurva lõpu leidis. Enam masendust lisas aga sellele järgnenu. Hukkunud luige kõrvale jäi teine, veel elujõus luik, kuid seda vaid kuni laupäeva hommikuni. Vaatamata püsiasukate jõupingutustele ja turgutuseks tehtud kaerahelbe-suhkru vedelsegule, ei õnnestunud luigepaarilist päästa. Nüüd lebavad nad, nagu mitmed teisedki saarelt leitud luiged, otsekui lahutamatutena üksteise lähestikku.

Väikelindude olukord on siin parem, sest nende tarvis hoiavad püsiasukad linnutoidulaua kaetuna. Selleks on tänaseks kulunud ligi viis kilo linnutoitu.

Käesoleval talvel on püsielanikud leidnud saarelt ka ühe rebase, ühe kitse ja soku korjuse. Ent viimaste olukord on siiski luikedega võrreldes parem. Rebastel, nii nagi varestel, ronkadel, merikotkastel ja teistel leidub saarel eelkirjeldatust tulenevalt piisvalt süüa. Ka metskitsedele on püsielanikud mõelnud, toites neid õunte, porgandi ja kapsaga, mida on kulunud tänaseks juba ligi sada viiskümmend kilo. Metskitsede toidukoha järgi elab Aegna maastikukaitsealal praegu vähemalt kuus kitse ja kaks sokku. Kitsedele jagub püsiasukatel toitu veel nädalaks. Siis aga saabub kevad ja praeguste prognooside kohaselt ka tuntav soojenemine, mis annab lootust, et valged mustad päevad saavad selleks korraks läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles