Vulkaanituhk võib öösel jõuda ka Eesti kohale

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eyjafjallajokulli vulkaan Islandil
Eyjafjallajokulli vulkaan Islandil Foto: SCANPIX

Ilmajaama lennumeteoroloogide kinnitusel ei ole Islandi vulkaanipurske põhjustatud tuhapilved veel Eesti kohale jõudnud, kuid võivad siia liikuda täna öösel.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi lennumeteoroloogia osakonna juhataja Olga Gusseva sõnul ei ole praegu vulkaanituha pilvesid Eesti kohal näha ning need on hetkel Soome, Rootsi ja Norra kohal.

Gusseva lisas, et tuhapilved võivad Lääne-Eesti kohale jõuda saabuva öö teises pooles või homme päeval. Täpsemalt oskab ilmajaam seda ennustada täna õhtul.

Maa pealt ei pruugi neid pilvi üldse homme näha olla, sest Gusseva sõnul on vulkaanituhk Eesti kohale jõudes võrdlemisi kõrgel ning homseks ennustatakse pilvist ilma, mis kollakad tuhapilved varjab.

Gusseva sõnul võib tuhapilvede jõudmine Eesti kohale aga mõjutada lennuliiklust, sest tuhk on lennukitele väga ohtlik. Lennumeteoroloogi sõnul mõjutab see õhusõidukite aerodünaamikat ning mootorite tööd ning võib halvimal juhul põhjustada lennuõnnetusi.

Gusseva lisas, et EMHI jälgib tuhapilvede liikumist pidevalt ning annab informatsiooni edasi lennuametile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles