Talunik kahtlustab ilvest vasika murdmises

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilves
Ilves Foto: Priit Simson

Saaremaal Leisis oma mullikarjast paaripäevase surnud vasika leidnud taluniku hinnangul viitavad looma huku jäljed kahtlusele, et isendi murdis maha ilves.

«Arvata võib, et seda tegi ilves,» kinnitas talukohta pidava Neeme kahtlust ka Leisi jahiseltsi juhatuse liige Tanel Mägi, kirjutas Meie Maa.

Murdmise ohvriks langenud paari-kolmepäevase vasika leidis Neeme metsaheinamaalt, kus kari kevad-suvisel ajal kõhutäidet nosib.

Murdjaisend oli väikesele, alles elu alustavale loomakesele otse kõrri karanud, teda sealt purenud ning kaelaümbruse maguspehme liha nahka pannud.

Mägi sõnul viitab hukkasaanud vasika korjuse kirjeldus metsakiisu pahateole mitmel moel.

«Esmalt on paari-kolmepäevane isend piisavalt armetu, et ilves suudaks ta maha murda. Teisalt on vasikat rünnatud otse kaela. Kui looma rünnanuks koerad, oleks ka ta jalgu puretud, ent seda polnud. Veel räägib ilvese kasuks nüanss, et vasika kaelalt on söödud ainult pehmet liha. Seda ilves just teebki. Sööb pehmest lihast kõhu täis ja läheb minema,» rääkis Mägi ja lisas, et ilvesele langeb kahtlus veel seetõttu, et tänavu talvel sattus kütt Leisi kandis ka metsakiisu käpajälgedele.

Mägi sõnul on juhtunu puhul aga kehv lugu see, et murdmise läbi hukkunud looma avastamisest rääkis talunik piirkonna jahiseltsile alles tükk aega hiljem.

Siinkohal pani jahiseltsi juhatuse liige kõigile talunikele südamele, et nad mahamurtud karilooma avastades sellest võimalikult ruttu ka piirkonna jahiseltsile teada annaksid. Sel juhul saavad jahimehed asja lähemalt uurida ja vajadusel talumeestele abi osutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles