Kuumaindeks arvestab ka tuult ja õhuniiskust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumaindeks näitab, kui kõrgena tunnetab inimene õhutemperatuuri.
Kuumaindeks näitab, kui kõrgena tunnetab inimene õhutemperatuuri. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi kodulehel on kirjas ka kuumaindeks, mis näitab inimese tajutavat temperatuuri, arvestades ka õhuniiskust ja tuult.

«Tajutav temperatuur arvutatakse Austraalia ilmateenistuse mudeliga, mis arvestab keskmist temperatuuri, õhuniiskust, tuult,» ütles EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain.

«Kui õhuniiskuse protsent on kõrgem, siis inimene tunneb kuumemat õhku,» selgitas ta.

Samas on vahed tegeliku temperatuuriga väga väikesed. Näiteks neljapäeva õhtul kella 17 ajal, kui Kirde-Eestis oli 29 kraadi ja õhuniiskus suhteliselt kõrge, 62 protsenti, hinnati tajutav temperatuur 30 kraadile.

Pigem mõjutab suvelgi tajutavat temperatuuri tuul. «Kui tuul on tugevam, on selle jahutav mõju suurem. Näiteks Pakril, kui tuule kiirus oli 6,7 meetrit sekundis ja maksimaalne temperatuur 20,1, arvutati tajutavaks temperatuuriks 17,7 kraadi, mis teeb suisa 3-kraadise vahe,» rääkis Merilain.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles