Ain Kallis: praegu Kambjas sama tunne kui Gambias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Kallis
Ain Kallis Foto: Lauri Kulpsoo

Klimatoloog Ain Kallise sõnul ei ole pikemad kuumalained Eestis väga ebatavalised ning neid tuleb ette üle mitme aasta.


«See juhtub meil ikka üle mitme aasta. Mõni teine aasta on ainult kuuma, aga pole nii palju vihma nagu nüüd, näiteks 1999. aastal,» meenutas Kallis.

«Kui seejärel aga tuleb paar aastat keskmist ilma, kus temperatuur püsib 20-25 kraadi vahel, unustatakse kuum ilm ära ja hakatakse jälle kiruma meie kehva suusailmaga suve,» sõnas ta.

Kallis nägi ette veel soojema õhu tulekut, mis tuleb siia Vahemere äärest. «Oleme praegu hästi niiskes õhus, nii et praegused on tüüpilised troopilised ilmad, nagu Aafrikas – Kambjas on sama tunne nagu Gambias. Päeval on 30 kraadi, pärastlõunal kerkivad äikesepilved, sajab vihma ja seejärel jälle ilus ilm,» tõi ta välja sarnasuse troopikaga.

Maailma klimatoloogid on palju selle üle arutlenud, kas sellised kuumalained on seotud kliima soojenemisega ja leidnud, et arvatavasti siiski mitte. «Kui neid laineid hakkab tulema järgmiste aastakümnete jooksul üha sagedamini, siis ilmselt siiski on,» lisas Kallis.

Kui rahvatarkus räägib, et pikale külmale talvele järgneb kuum suvi, siis Kallise sõnul vaatlused sellele kinnitust ei anna. «Sel aastal juhtus küll nii, aga statistilist seost sellel pole. Pigem on seos sellel, et külmale talvele järgneb jahe ja pikk kevad, nagu tänavugi oli. Aga üle ühe aastaaja seoseid statistika ei näita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles