Kiltsis langetati augustitormis viga saanud püha tamm

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiltsi mõisapark Lääne-Virumaal
Kiltsi mõisapark Lääne-Virumaal Foto: Andris Pentjärv

Virumaal Kiltsi lossipargis saadeti tinglikult viimsele teekonnale üle 200-aastane püha tamm, mille üks haru murdus augustitormis.

Tänavu augustitormis murdus tamme üks haru. Kuna puu on seest mädanenud, kujutas allesjäänud osa ohtu koolilastele ja juhuslikele pargiküljastajatele, vahendas Reporter.ee videolõik.

Seepärast otsustati küll armsaks saanud, kuid siiski ohtlikuks muutunud puu pidulikult maha saagida.

Pidulikule langetamisele mõisapargis kogunesid Kiltsi põhikooli õpilased ja õpetajad ning vallavalitsuse esindajad.

Kiltsi põhikooli loodusõpetuse õpetaja Mall Võhandu rääkis tammepuuga seotud legende. «Selle tamme juurte all asuvat rahapada. Legend ütleb, et ristineljapäeva öösel saab seda varandust pärast kella 12 siit kätte,» rääkis Võhandu.

Järelehüüde tamme lahkumise puhul esitasid Väike-Maarja vallavanem Urmas Tamm ja Kiltsi põhikooli direktor Alar Krull.

Tamm oli sümboliks Kiltsi mõisakoolile, mis on paari viimase aasta jooksul teinud läbi tõelise uuestisünni. Hoone on remonditud ja ümbrus on saanud uue väljanägemise.

Mõisakoolidele mõeldud Norra abiraha - 18 miljonit krooni - saamise tingimuseks oli see, et kool tegutseb ruumides veel 10 aastat pärast remondi lõpetamist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles