EMHI: üks tsüklon eemaldub ja teine läheneb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lume koristamine Kadriorus.
Lume koristamine Kadriorus. Foto: Toomas Huik

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmetel hakkab laupäeval Eestit kimbutav tsüklon eemalduma Valge mere poole ja lumehood korraks nõrgenevad.

Kuigi üks tsüklon eemaldub, hakkab juba laupäeva ilma mõjutama Skandinaaviast Läänemere lõunaosa kohale saabunud madalrõhuala. Lumehood nõrgenevad öösel vastu laupäeva ja pühapäeva hommikul, kuid päeval levib uus sadu saartelt ida poole.

 Loode- ja läänetuul nõrgeneb hommikuks. Õhtuks pöördub tuul lõunasse. Õhutemperatuur langeb -9 kuni -14-ni, vaid rannikul on veidi vähem külma, päeval tõuseb termomeetripügal -3 kuni -8ni, saarte rannikul 0 kuni -2 kraadini.

Pühapäeval liigub tsükloni kese Läänemere lõunaosa pealt Poola kohale, Eesti ilma mõjutab tsükloni põhjaserv. Sajab vähest lund ja kohati on nõrka tuisku. Kirdetuul tugevneb veidi. Õhutemperatuur on ööpäeva jooksul -3 kuni -9, Kagu-Eestis kuni -13 kraadi.

Esmaspäeval kaugeneb tsükloni kese Ukraina poole ning samas tugevneb Skandinaavia ja Soome kohal pakaseline kõrgrõhuala. Lund võib hooti juurde tulla kirdetuulega rannikul. Püsib külm ilm -12 kuni -18, saartel ja rannikul ning päeval kõikjal on -6 kuni -13 kraadi.

Teisipäeval-kolmapäeval püsib vastasseis Skandinaavias tekkinud külma kõrgrõhuala ning Venemaal püsiva madalrõhuala vahel. Kirdetuul on võrdlemisi tugev, sajab vähest lund ja esineb pinnatuisku. Õhutemperatuuri näit tõuseb -4 kuni -10-ni, Kagu-Eestis võib olla kuni -13 kraadi.

Neljapäeval tsüklon hääbub. Sajud lakkavad. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Sisemaal langeb temperatuur -10 kuni -17ni, Lõuna-Eestis võib külma olla -20 kraadi. Rannikul on külma vähem.

Reedel tugevneb külm kõrgrõhuala Venemaal. Tuul on valdavalt kagust ja nõrk. Õhutemperatuur püsib -10 kuni -17 kraadi lähedal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles