Jõulunädal tuleb külm ja rahulik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvemood mändidele.
Talvemood mändidele. Foto: Anne Pintsel

Lähipäevad on tuulised, kuid jõulueelsetel päevadel peaks ilmajaama andmetel püsima rahulik ja külm talveilm.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside osakonna juhataja Merike Merilain märkis, et nii eurooplaste kui ameeriklaste mudel lubab praegu kogu nädalaks kõrgrõhuala püsimist, mis tähendab külma ilma – õhutemperatuur langeb öösiti kohati kuni -20 kraadini

«Peaasi, kui tuul vaiksem oleks – homme-ülehomme tulevad päris külmad ja tuulised, põhjarannikul on tuul kõige vingem,» rääkis Merilain. Lund eriti palju lisaks enam ei tule: «Natuke homme õhtul ja öösel sajab, aga kõige vastikum on tuul,» sõnas sünoptik.

Homme tekib uus kõrgrõhukese Põhja-Skandinaavia ja Koola poolsaare kohal, samas liigub Musta mere lähedalt põhja poole uus madalrõhuala. Ida- ja kirdetuul tugevneb päeval ja tekitab pinnatuisku, lumesaju ja tuisu tõenäosus on suurem lõunapiiri lähedal. Külma on öösel 9-15, pikemate selgimiste korral kuni 20 kraadi. Päeval võib saarte rannikul olla külma kuni 6, sisemaal kuni 15 kraadi.

Pühapäeval on lumesadu nõrk või mõõdukas, öösel võib tuisata. Kirde- ja idatuul on öösel tugev, kuid päeva jooksul nõrgeneb. Külma on öösel 8-13, päeval 6-11 kraadi.

Esmaspäeval hakkab Eesti ilma mõjutama aktiivse tsükloni põhjaserv, mis liigub üle Põhjamere lõunaosa Läänemere äärde, kuid nõrgeneb teel. Mitmel pool sajab veidi lund, külmakraadid ulatuvad öösel kuni 18, päeval 8-14ni.

Ka teisipäeval sajab veel vähest lund, kuid kolmapäeval on saju tõenäosus juba väike. Tuul on muutlik ning külma tuleb öösel 12-20, päeval 9-15 kraadi.

Neljapäeval tulevad juba tsükloniga uued tugevamad lumesajud ja tuisk, mis võivad ulatuda Lõuna-Eestisse. Külmakraadid püsivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles