Öösel paukus mitmel pool Eestis 30-kraadine pakane

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakane paugub Eestis veel vähemalt nädala.
Pakane paugub Eestis veel vähemalt nädala. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Öösel ja varahommikul paukus mitmel pool Eestis käre pakane, paiguti langes termomeetrinäit 30 miinuskraadini või madalamalegi.

Kõige külmem oli läinud ööl külmapealinnas Jõgeval, kus temperatuuripügal kukkus 30,6 kraadini, teatas Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituut (EMHI). Mujal Eestis jäi miinimumtemperatuur valdavalt -25 kuni -30 kraadi vahele.

Külma tõttu võiks lapsed vähemalt 6. klassini täna pea kõikjal Eestis külmapüha pidada. Külmapüha pidamiseks tuleb arvestada välistemperatuuri ja tuule kiiruse koosmõjust sõltuvat tuulekülma indeksit ning organismile tegelikult toimivat välisõhu temperatuuri.

Koolis võib tunnid ära jätta, kui sõit kooli ja tagasi ei ole korraldatud ja tegelik välisõhutemperatuur on: 1) -20 kraadi ja madalam 1.-6. klassis; 2) -25 kraadi ja madalam 7.-9. klassis. Sotsiaalministeeriumi määruse järgi jäetakse tunnid ära ka siis, kui temperatuur klassis on vähem kui 19 kraadi ja võimlas vähem kui 18 kraadi.

Tuulekülma näit oli täna kella 6 ja 7 vahel kõige madalam Jõgeval, -34 kraadi. – 32 kraadi näitas EMHI tuulekülmakaart Valgas ja Kuusikul, -31 kraadi Pärnus, Türil, Lääne-Nigulas, Tõraveres Tartu lähistel ja Võrus. 20 miinuskraadist madalam oli tuulekülmanäit pea kõigis EMHI meteojaamades, vaid Pakri ja Sõrve mõõtmisjaamad näitasid -20 kraadi. Pea samad temperatuurid valitsesid ka kella 7 ja 8 vahel.

Lõpliku otsuse lapse koolisaatmise kohta peab langetama lapsevanem. Tuulekülma näidud leiab EMHI kodulehelt.

Eelmine selle talve külmarekord mõõdeti Kuusikul ööl vastu esmaspäeva, kus termomeetrinäit langes 26,9 kraadi alla nulli.

EMHI hoiatab jätkuvalt, et sel nädalal langeb minimaalne õhutemperatuur -25..-30 kraadini, nädala teisel poolel on kohati võimalik -32 kraadi.

Maanteeinfokeskus teatab, et varahommikul olid suuremate riigimaanteede katted valdavalt kuivad ja puhaste sõidujälgedega, metsavahelistel varjulistel lõikudel kohati jäised.

Ristmikel, laiendustel ning sõidujälgede ja -radade vahel oli nii kinnisõidetud lund kui libedust. Libedad ja lumekonarlikud on kõrvalmaanteed.

Ilm oli selge ja hea nähtavusega. Ida-Viru maakonnas sadas vähest kerget lund. Teepinna temperatuurid jäid vahemikku –17 kuni -23 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles