Püsivalt soojad ilmad on vähemalt kuu kaugusel

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadilm toob inimesed loodusse.
Kevadilm toob inimesed loodusse. Foto: Margus Ansu

EMHI ilmavaatluste osakonna juht Külli Loodla ütles Postimees.ee’le, et praegune ilm liigub eelmiste aastatega sarnases rütmis ja tundub, et tuleb tavapärane kevad. See tähendab, et püsivalt on ööpäevane keskmine temperatuur üle viie plusskraadi märtsi lõpust või aprilli algusest, kuid üle kümne plusskraadi võib oodata alles mais.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmeil liigub laupäeval Läänemerelt üle Eesti madalrõhuvöönd ühes lume- ja lörtsisajuga. Lääne-Eestis saju tõenäosus pärastlõunal väheneb. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul, pärastlõunal pöördub Lääne-Eestis loodesse. Öösel on 0 kuni -4, Ida-Eestis -6, päeval on -1 kuni +3 kraadi.

Pühapäeval eemaldub madalrõhuvöönd ida poole. Eestis sajab veidi lund ja lörtsi peamiselt idaosas. Lääne pool hajutab pilvi Lääne-Euroopast itta laienev kõrgrõhuala. Puhub mõõdukas loodetuul. Öösel on -1 kuni -6, päeval -1 kuni +3 kraadi.

Esmaspäeval jõuab Põhja-Atlandilt Barentsi merele ulatuslik madalrõhuala. Lõunapoolse kõrgrõhuala mõju ulatub samal ajal Lääne-Euroopast Venemaani. Eestis tugevneb kahe rõhu vahel läänevool. Olulist sadu pole, kuid edelatuul tugevneb. Öösel on -2 kuni -8, päeval -1 kuni +5 kraadi.

Teisipäeval liigub madalrõhuala Barentsi merelt Põhja-Venemaale. Eesti jääb selle edelaserva, kus päeval sajab kohati veidi lörtsi ja vihma. Puhub võrdlemisi tugev läänekaarte tuul. Öösel on -6 kuni +1, päeval +2 kuni +7 kraadi.

Kolmapäeval tugevneb uus kõrgrõhuala Briti saartel ja laieneb Läänemerele. Barentsi merele jõuab läänest uus aktiivne madalrõhuala. Ilm on olulise sajuta, kuid läänekaarte tuul püsib tugev. Öösel on -4 kuni +1, päeval +1 kuni +6 kraadi.

Neljapäeval liigub põhjapoolne tsüklon aeglaselt kagu suunas ning selle kerge sadu, öösel lörtsina, päeval vihmana võib riivata eelkõige Eesti idaosa. Öösel on -4 kuni +1, päeval +1 kuni +6 kraadi.
 

Reedel võib Skandinaavia keskosa kohal areneda uus osatsüklon, mis üle Soome kagusse liigub. Eesti ilm on sel juhul kerge lume- ja lörtsi-, päeval ka vihmasajuga ning mõõduka lõuna- ja läänekaare tuulega. Öösel on -5 kuni +1, päeval +1 kuni +6 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles