Talve pole enne jaanuari oodata

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas «valged jõulud» on minevik?
Kas «valged jõulud» on minevik? Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Sünoptikute esialgsete prognooside kohaselt ei tule talv sel aastal tõenäoliselt varem kui jaanuaris, seda kinnitab ka rahvakalender.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptiku Svetlana Maslova sõnul on peagi saabuva novembri õhutemperatuur sel aastal tavapärane, see tähendab, et ööpäeva keskmine temperatuur jääb vahemikku 0-2,7 soojakraadi, sademeid on oodata 46-80 millimeetit, mis on sademerikka novembri norm, kirjutas Põhjarannik.

Kui eelmise aasta november mahtus kuu normi piiresse, siis ülemöödunud aasta november oli kahe kraadi võrra soojem, 2005. aasta november oli aga kolm kraadi soojem, mistõttu võib öelda, et viimaste aastate tendents liigub selles suunas, et november muutub soojemaks kuuks, rääkis sünoptik.

Sünoptikute detsembrikuu ilmaennustuse järgi (kuigi täpsemat prognoosi pole veel koostatud) püsib esimesel talvekuul õhutemperatuur selle kuu keskmistest näitajatest veidi kõrgem: ilmaennustajad peavad normiks 0-4,5 külmakraadist temperatuuri ning sademetest on oodata peamiselt vihma.

Detsembris on tõenäoliselt valdav tsüklonaalse iseloomuga ilm: puhub edelatuul, mis toob endaga kaasa Läänemere või Atlandi ookeani sooje õhumasse, seepärast on oodata rohkem sademeid ja kõrgemat õhutemperatuuri, mistõttu ei ole talve enne jaanuari tõenäoliselt loota, selgitas sünoptik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles