Purtse jõe hüdroelektrijaam sai kalatrepi

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Pärnu jõel olev kalatrepp.
Pildil on Pärnu jõel olev kalatrepp. Foto: Henn Soodla, Pärnu Postimees

Purtse jõel elektrit tootev OÜ Koprapere, kellele tehti kalatrepi puudumise pärast korduvalt ettekirjutusi, ehitas suve jooksul kalatrepi, mille kasutamiskõlblikkus selgub siis, kui kalad selle kasutusele võtavad.

Juhul kui kalad treppi kasutama ei hakka, tuleb see ümber ehitada, kirjutab Põhjarannik.

Kalatrepi ehitamisel kasutas Koprapere Eesti ihtüoloogide abi, samuti käidi vaatamas Eesti, Saksa ja Soome kalatreppe. «Kalatrepi ehitamine on omamoodi teadus ja ei saagi vist kunagi öelda, et see on lõpuni valmis,» ütles OÜ Koprapere juhatuse liige Horret Verrev, kelle sõnul käib ta juba praegu pidevalt jälgimas, kuidas vesi trepil liigub, ning tõstab vajaduse korral kive ringi.

Kalatrepi lõplik valmimine jäi ka raha taha, kuna taotletud 1,5 miljoni kroonist toetust keskkonnainvesteeringute keskuselt ei saadud. Lisaks ei ole Koprapere suutnud täita teisi neile tehtud ettekirjutusi, mistõttu otsustas Ida-Virumaa keskkonnateenistus anda neile vee erikasutusloa ainult aastaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles