Pool novembri sademetest tuli korraga maha

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuisk peitis autod.
Tuisk peitis autod. Foto: Postimees.ee lugeja

Eile ja täna sadas maha pool tavapärasest novembrikuu sademetenormist, kõige rohkem lund on praegu Kuusikul, kus purustati senine novembrikuine lumerekord.

«Pool kuunormist [sademete - toim] tuli lumena maha, tavaliselt tuleb see lume, lörtsi ja vihmana,» ütles Merike Merilain Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogiainstituudist Postimees.ee'le.

Eilne ja tänane lumesadu purustas mitu senist novembrikuist rekordit.

Kõige paksem lumevaip on viimastel andmetel Raplamaal Kuusikul, kus lund oli 44 cm. See on uus Eesti rekord. Eelmine rekord pärineb 1965. aasta novembrist, mil Kundas mõõdeti lumikatte keskmiseks paksuseks 42 cm.

SenineKuusiku novembrikuine lumerekord pärines 1975. aastast, kui maad kattis 28 cm paksune lumi.

Rekord purustati ühe sentimeetriga ka Virtsus, kus on 20 cm lund. 1976. aastast pärit senine tipptulemus oli 19 cm. Rekordkogus lund on ka Viljandis ja Ristnas, kus on vastavalt 25 ja 24 cm lund. Viljandis oli sama palju lund ka 1988 ja Ristnas 1965. aastal.

Väike-Maarjas mõõdeti lume paksuseks 28 cm, Mustvees 27 , Tartus 23, Pärnus 20 ja Tallinnas 19 cm.

Laupäeva öösel tekkis Ukraina kohal tsüklon, mille lõunaservas alustas põhja poole teed soe subtroopilistelt laiustelt pärit õhk, teatas Eesti Meteoroloogia- ja Hüdroloogiainstituut. Samas liikus tsükloni tagalasse üle Skandinaavia ja Kesk-Euroopa arktilistelt laiustelt pärit külm õhk.

Tsüklon süvenes kiiresti ja liikus keskmega piki Venemaa läänepiiri põhja suunas. Eile pärastlõunal ületas tsükloni kese Peipsi järve ja liikus üle Kirde- Eesti põhjarannikule. Põhjatuul tugevnes eile päeval ja täna öösel Pakril iiliti 29,7 m/s, Sõrves 28,5 m/s, Rohukülas 27,3 m/s,Kundas 26,6 m/s, Vilsandil 26,5 m/s.

Lumesadu ja tuisk jõudis Eesti kagupiirile laupäeval enne keskööd ning levis sealt üle kogu Eesti. Lumikatte paksus suurenes 20-32 cm.

Täna ennelõunal püsib veetase Pärnu lahes ja Pärnust lõuna poole rannikul kriitilise lähedal 140-160 cm üle keskmise.

Sajab lund ja mitmel pool tuiskab, sadu ja tuisk on tugevam Lõuna-Eestis. Puhub läänekaare tuul puhanguti 13 m/s, saartel loodetuul 8-15, puhanguti 24 m/s.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles