20 elektrita tundi annavad õiguse hüvitist nõuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrimontööridele annavad pärast tormi kõige rohkem tööd marutuules või lume raskuse all katkenud õhuliinid.
Elektrimontööridele annavad pärast tormi kõige rohkem tööd marutuules või lume raskuse all katkenud õhuliinid. Foto: Liis Treimann

Üle 20 tunni elektrita olnud inimestel on õigus Eesti Energialt hüvitist nõuda, sest kehtiva korra järgi peaks energiafirma just nii kiiresti rikke parandama.


Konkurentsiamet on selle peadirektori Märt Otsa sõnul pärast kolme aasta tagust jaanuaritormi elektrikatkestustel pidevalt silma peal hoidnud.



Pühapäevane torm jättis elektrita üle 34 000 majapidamist, eile õhtuks oli see arv kahanenud 19 400 majapidamiseni.



Otsa sõnul on majandusministri määrusega kehtestatud maksimaalseks elektrikatkestuse kestuseks 20 tundi. Selle ajaga peab Eesti Energia rikke kõrvaldama.



Pikema katkestuse korral võib Eesti Energialt kahjutasu nõuda, mis aga piirneb kõigest mõnesaja krooniga. Kui energiafirma tõrgub, tuleb pöörduda konkurentsiametisse, kes firma kahjutasu välja nõuab ja vajadusel ka firmat trahvib.



Elektri kadumine viib sageli majadest ja korteritest ka kütte ja vee. Kui tavaline kodu saab hädapärast ööpäeva elektrita hakkama, siis loomakasvatajatele valmistasid voolukatkestused suurt peavalu.



Harjumaal piimakarja pidav Urmas Põlluaas oli Eesti Energia peale püha viha täis. «See firma tuleks kõige täiega põlema panna!» oli ta äge.



Vihal oli põhjust, sest ära jäävad lüpsid toovad endaga paratamatult kaasa loomade haigestumise, suured ravikulud ning toodangu languse.



Ühes elektrikatkestustega olid tummad tuhanded lauatelefonid ning töövõimetud kümned mobiilimastid. Viimastes on küll akud, ent kuigi kaua need vastu ei pea.



«Telefoniühenduste taastamine sõltub elektrivarustuse taastamisest,» rääkis Elioni pressiesindaja Lilian Viirma. «Eesti Energia hinnangul võib see aega võtta neljapäevani.»



Eesti Energia tütarfirma Jaotusvõrk juhi Tarmo Mere sõnul oli firmal eile tööl 150 brigaadi, kes rikkeid otsisid ja parandasid. Enim tuli lappida õhuliine, mis moodustavad 80 protsenti elektrivõrgust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles