Kevadine ilm viib Eestimaalt lume alles aprillikuu lõpus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumetormi kätetöö Viljandis.
Lumetormi kätetöö Viljandis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et lumi lõplikult sulaks, on vaja korralikku vihmasadu, mis võib aga saabuda alles aprilli alguses. Päike näitab ennast sinnani ainult paari päeva kaupa.





Täna ja homme sajab veel korralikult lund ja lörtsi ning temperatuur on nullilähedane. Nädala teine pool muutub kuivemaks.



«Ka ööd muutuvad selgemaks ja see toob kaasa külmakraadid,» ütles Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi ilmaprognooside sünoptik Taimi Paljak.



Ta lisas, et nädalavahetusel võib Lõuna-Eestis külma tulla isegi kaheksa kuni kümme kraadi, rannikualadel üks kuni kaks kraadi. See-eest tuleb aga nädalavahetus päikeseline.



Järgmine nädal veel sooja kevadilma lootust ei anna. «Siis võib veel üks tsüklon tulla, mis toob lund ja lörtsi,» ütles Paljak. Ja järgmise nädala teisel poolel on taas oodata külmakraade.



Kuni seitse soojakraadi


Soojemat ilma võib loota alles märtsi lõpus, 28. või 29. märtsil. Siis võib termomeeter Kesk-Eestis näidata viit kuni seitset soojakraadi, rannikul keskmiselt üks kuni kaks kraadi.



Et maapind tahedamaks muutuks, on kõigepealt vaja korralikku vihmasadu, mis lume ära sulataks. «See saabub ehk alles aprilli alguses,» rääkis Paljak. «Aga kui korralik sooja- ja vihmalaine tuleb, võib see praeguse lume viia viie kuni kümne päevaga.»



Tänavune märts on seni olnud keskmisest paar kraadi soojem. «Aga nagu me ise näeme, on keskmine temperatuur petlik, sest kõigile tundub praegune ilm ikkagi talvine ja on külmakraade,» tõdes Paljak.



Mullusest soojem


Nagu märts, tuleb ka aprill esmaste prognooside kohaselt mullusest kolm-neli kraadi soojem. «Aga alati on ka aprillis olnud külmalaineid,» ütles sünoptik.



Kui palju aprillis sademeid oodata on, seda Paljak veel öelda ei osanud. Ka ei tea veel, millal paistab päike pikemalt kui paar päeva. «Pilvisust on Eesti heitlikus ilmas nii pikaks ajaks ette ennustada raske, seda saab teha Vahemere-äärsetes maades, aga Läänemere ümbruses mitte,» ütles ta. «Võib öelda, et ka maikuu tuleb senisest keskmisest soojem, aga nii pikad ennustused on alati küsimärgiga.»



Üks on selge – eesootavatel nädalatel tuleb kevadkingad veel kappi jätta ning saabastega lörtsis ja vihmas edasi tatsata. Ning üllatusi võib oodata alati – seda näitas kas või lumetorm mullu märtsi lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles