Tonga juures hakkas purskama veealune vulkaan

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Polüneesia saared Vaikses ookeanis.
Polüneesia saared Vaikses ookeanis. Foto: Wikipedia.org

Vaikse ookeani lõunaosas vulkaanilistel saartel asuva Tonga pealinna Nuku'alofa lähedal hakkas ametnike kinnitusel purskama veealune vulkaan, mis saatis täna kõrgele õhku veeauru- ja suitsupilve.


Tongatapu saare rannikust umbes kümmekonna kilomeetri kaugusel läänes purskav vulkaan vallandus ilmselt juba esmaspäeval, kuid seda märgati alles kaks päeva hiljem, vahendas AFP.

Kohalike ametnike arvates võib vulkaanipurse olla tingitud eelmisel reedel toimunud 4,4 magnituudi tugevusest maavärinast, mille kese registreeriti mõnekümne kilomeetri kaugusel pealinnast umbes 150 kilomeetri sügavusel.

Tonga juhtiva geoloogi Kelepi Mafi sõnul ei paista vulkaan kujutavat otsest ohtu ei Nuku'alofa ega ka teiste piirkondade elanikele Tongatapu saarel.

2002. aastal samas piirkonnas vallandunud vulkaani järel kerkis mõneks nädalaks vee alt väike saareke. Seekordne vulkaan tundub olevat aga võimsam. Mafi sõnul näib laavat tulevat kahest kraatrist, ehkki seda pole veel kinnitatud.

Neljapäeva hommikul suunduvad vulkaani juurde geoloogid, kes üritavad toimuvast rohkem teada saada. Kohalike inimeste sõnul tundub vulkaanipurse olevat tänase päeva jooksul tugevnenud.

«Aurusammas on suurem kui hommikul, kui seda võis veel ekslikult pilveks pidada,» märkis Nuku'alofa elanik Mary Fonua, kelle sõnul on vulkaan linnast piisavalt ohutus kauguses.

Uus-Meremaast paari tuhande kilomeetri kaugusel kirdes asuv Tonga jääb vulkaanilise ja seimilise aktiivsusega tuntud Vaikse ookeani «tulerõnga» tsooni, kus põrkuvad mandrilaamad. Tongatapu saare juures peituvad vee all kümned vulkaanid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles